info@zarboom.ir 021-22865362
×

کشت زعفران

zarboom
02 مرداد 1401
زمان مطالعه را وارد کنید دقیقه زمان برای مطالعه

مهمترین عامل گسترش و توسعه این گیاه در مناطق خشک و کم آب، نیاز کم این گیاه به آب آبیاری است. حداکثر نیاز آبی این گیاه حدود 6هزار متر مکعب م یباشد. نکته مهم و قابل تامل این که این گیاه زمانی به آب نیاز دارد که سایر گیاهان زراعی نیاز به آب نداشته یا اینکه کمتر به آب آبیاری نیاز دارند. نیاز آبی این گیاه از حدود نیمه مهرماه شروع و تا حدود نیمه اردیبهشت ماه ادامه دارد.

با توجه به اینکه مراحل کاشت تا برداشت زعفران با نیروی انسانی انجام می گیرد و تقریباً ادوات خاصی بکار نمی رود، هر هکتار زعفران کاری جهت امر کاشت، داشت و برداشت و جداسازی کلاله از سایر اجزاء گل به 270 نفر روز کار نیاز دارد. با توجه به اینکه هر 200 نفر روز کار در سال یک شغل دائم ایجاد  می کند.

در وضع موجود هر هکتار زعفران بیش از یک نفر اشتغال زایی دارد.از طرفی نظر به اینکه داشت و برداشت زعفران کار سخت و طاقت فرسایی نمی باشد ، تقریباً همه اعضای خانواده ی کشاورز می توانند در امر تولید زعفران کمک نمایند.

مجموعه کاشت زعفران در خانه

مجموعه کاشت حاوی یک گلدان سایز متوسط یک بسته خاک مناسب کاشت پیاز زعفران یک بسته پیاز زعفران 5 عددی با بسته بندی منفذ دار جهت سالم ماندن پیاز

در آمد کاشت زعفران 

میانگین تولید محصول سالیانه به ازاء هر هکتار حدود 5 کیلوگرم کلاله خشک زعفران است که با توجه به قیمت بالای زعفران،درآمد خوبی نسبت به سایر محصولات با توجه به آب مصرف شده نصیب کشاورز خواهد شد. قیمت زعفران در سال جاری (1399)حدود 100000000 ریال می باشد. به همین دلیل است  که آموزش کاشت زعفران بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

هزینه کاشت زعفران

بیشتر زعفران تولیدی ایران به سایر کشور های دنیا  صادر می شود که با توجه به ارزش آن، درآمد قابل قبولی وارد ایران می شود. بطوری که در سال 83 ایران با تولید  213/62 تن زعفران رو به رو بود که مقدار 172 تن از آن را به 41 کشور جهان صادر نموده است.

امکان بهره برداری :

  • چندین سال در یک نوبت کاشت زعفران .
  • ماندگاری زیاد زعفران (بیش از دو سال)
  • به ماشن آلات سنگین و تکنولوژی پیچیده نیاز ندارد.
  • حجم زعفران تولیدی اندک و نیاز به انبارهای بزرگ نندارد و حمل و نقل زعفران راحت است.

موارد مصرف زعفران:

موارد استفاده از زعفران در جهان بسیار زیاد است و به سبب رنگ زیبا، عطر و طعم دلپذیر و خواص دارویی که دارد، کاربردهای عمده زیر را می توان برای آن نام برد.

از طبع زعفران و عطر آن به عنوان ادویه ،رنگ و برای عطر بخشیدن به مواد غذایی که اشتها آور است ،استفاده می شود.

در تهیه شیرینی و نوشابه و انواع شربت کاربرد بسیاری دارد

آب و هوای مناسب جهت کشت زعفران 

زعفران گیاهی نیمه گرمسیری است و در نقاطی که دارای زمستانهای ملایم و تابستانهای گرم و خشک است به خوبی می روید. مقاومت زعفران در مقابل سرما زیاد بوده و از 10 تا 15  درجه و بعضاً تا 20 – درجه سانتی گراد را تحمل می کند. ولی وجود یک پائیز خنک، بدون یخبندان و بدون بارندگی برای گلدهی بسیار مناسب است. حداکثر دمای قابل تحمل این گیاه 40 درجه سانتی گراد است و این گیاه در ارتفاع 1300 تا 2300 متر از سطح دریا عملکرد خوبی را نشان می دهد.

آموزش کاشت زعفران

آموزش کشت زعفران:مزارع کشت زعفران در گناباد

مراحل کشت زعفران

خاک مناسب کاشتن زعفران

از آنجائیکه پیاز زعفران مدت نسبتاً زیادی یعنی 8تا 9 سال در زمین می ماند، خاک زمین باید متوسط تا نیمه سنگین و با زهکش خوب و مناسب باشد. بنابراین بهترین خاک لومی یا رسی شنی محسوب می شود. متغیرهایی که بیشترین تأثیر را بر عملکرد گیاه زعفران دارند عبارتند از میزان ماده آلی، فسفر قابل جذب، ازت معدنی و پتاسیم تبادلی.

مراحل کاشت زعفران

آموزش کاشت زعفران

ماده آلی خاک علاوه بر تأمین مواد غذایی باعث بهبود خواص فیزیکی خاک و بهبود وضع ساختمان و کاهش شستشوی مواد غذایی می گردد. بنابراین افزایشمواد آلی باعث افزایش محصول نیز می گردد.

با افزایش پتاسیم تبادلی و کاهش شوری آب، عملکرد زعفران بیشتر می شود. باشد. زیرا با افزایش بیش ds/m بنابراین نباید شوری خاک و آب بیشتر از 4 هزار از حد شوری، عملکرد زعفران به شدت کاهش یافته و در صورت افزایش فسفر قابل استفاده، عملکرد زعفران کمتر می شود. زمین زعفران نباید دارای قلوه سنگ ، علفهای هرز، شور و فقیر باشد.خاک زعفران باید بین 7یا 8  pH باشد.

 تهیه زمین جهت زعفران

در تهیه زمین به منظور کاشت زعفران لازم است توجه خاصی صورت گیرد. در فرصت های مناسب در پائیز و زمستان زمین مورد نظر را شخم عمیق می زنند و در بهار نیز با قطع بارانهای بهار، با کولتیواتور شخم می زنند تا علفهای هرز از بین برود و کلوخه ها نرم شود و برای نرم کردن کلوخه ها از دیسک هم می توان استفاده کرد.

کشت زعفران

چنانچه زمین دارای سنگ و با علفهای هرز باشد باید از سطح زمین جمع آوری گردد. 40تا 80 تن کود حیوانی پوسیده، 200 کیلوگرم کود فسفات – شوند. 250 تا 300 کیلوگرم کود سولفات پتاسیم به زمین اضافه می نمایند و با شخم به زمین اضافه می کنند.

انتخاب پیاز برای کاشت زعفران

احداث مزارع جدید زعفران فقط بوسیله پیاز آن مقدور بوده زیرا زعفران گیاهی عقیم است و بذر تولید نمی کند. تهیه و انتخاب پیاز مرغوب جهت کشت در ایجاد و گسترش کشت حائز اهمیت است.جهت کشت زعفران اندازه پیازهای زعفران بین 1 تا 20 گرم متفاوت است.باید پیازهای بالاتر از 8 گرم را انتخاب نمود زیرا پیازهای درشت نه تنها در همان سال اول عملکرد مزرعه را بالا م یبرند بلکه از طریق بچه زایی بیشتر و تولیدپیازهای درشت تر ظرفیت گل آوری و عملکرد مزرعه را برای سال بعد نیز افزایش می دهد.

کاشت زعفران در مزارع

آموزش کشت زعفران

 

پیاز نباید آبکن باشد و از زمان کندن پیاز از مزرعه مادر هر چه زودتر کشت گردد بهتر است. چنانچه پس از کندن پیاز از زمین مادری زمین آماده نباشد، باید پیازها را در محل سرد و در سایه که خنک باشد با دمای حدود 20 سانتیمتری نگهداری نمود.

پیازهای انتخابی باید جوان، عاری از آفات، امراض و بدون زخم و خراشیدگی باشد.و در صورت امکان جهت کشت ضد عفونی شوند.جهت ضد عفونی پیازها 300 تا 500 گرم سم قارچ کش از قبیل سرزان، تری تیزان و گرامینون به ازای 100 کیلوگرم پیاز استفاده می شود.

کاشت پیاز زعفران در زمین

آموزش کشت زعفران : انتخاب پیازمناسب جهت کشت زعفران

در موقع کاشت بهتر است پیازها سورت شده و پولک و مقداری از الیاف پیازها جدا شوند تا جذب آب بوسیله پیاز آسان تر و جوانه زدن سریع تر شود.بهترین زمان کشت پیاز با توجه به فیزیولوژی رشد پیازها خرداد ماه است ولی چنانچه زمان را از دست دادیم، شهریورماه و مهرماه کشت می شود.

زمان مناسب کاشت زعفران

اگر کشت در خرداد ماه انجام گیرد، پیازها هنگامی که خواب هستند در زمین مستقر شده و در سال اول محصول خوب تولید خواهد شد ولی اگر در شهریور ماه و مهرماه کشت گردد، تولید زعفران کاهش خواهد یافت و بهتر است در ماههای تیر و مرداد که هوا خیلی گرم است، زعفران کشت نگردد؛ زیرا ممکن است رطوبت پیازها از بین برود و صدمه ببینند.

مقدار پیاز جهت کاشتن در یک هکتار زمین بسته به ریزی و درشتی متفاوت است و چنانچه پیازها درشت تر از 8 گرم باشد، بین 6 تا 8 تن پیاز لازم است.

عملیات کاشت پیاز زعفران

برای کاشتن پیاز شیارهایی به عمق حدود 20 سانتیمتر و به فواصل ردیفی 25 تا 30سانتیمتر تهیه و پیاز ها را به فاصله 5 تا 8 سانتیمتر و با تراکم 50 تا 80 پیاز در مترمربع در داخل شیارها قرار می دهند. سپس روی پیازها را با خاک م یپوشانند بطوری که قطر پوشش بنه ها با خاک حدود 20 سانتیمتر باشد. عمق 20 سانتیمتر بهترین عمق م یباشد زیرا زمستان پیازها را از سرما و خطر یخبندان و در تابستان پیازها را در مقابل گرما محافظت م ینماید.

کاشت زعفران

کاشت به روش سنتی ،آموزش کاشت زعفران

هنگام قرار دادن پیازها در داخل شیارها باید پیازها رو به بالا باشد و پس از کاشت، سطح مزرعه را با بیل و یا ماله صاف و فشرده می نمایند تا پیازها به خاک بچسبند.

کشت ردیفی به کشت کپه کاری که معمولاً در هر چاله 3 تا 15 پیاز قرار می دهند، ارجحیت دارد. زیرا در این روش وجین و سله شکنی به راحتی انجام می گردد. علاوه بر آن در کشت ردیفی آب آبیاری به راحتی بین ردیفها حرکت م ینماید. برداشت گل و نیز در پایان عمر مزرعه، کندن پیازها به راحتی انجام می گیرد.

saffron-cultivation

آموزش کشت زعفران:کاشت زعفران با بیل

برای تهیه ردیف های کشت می توان از کارگرها که با بیل کار م یکنند و یا از نیروی دامها استفاده نمود. یکی دیگر از روشها استفاده از تراکتور و تیلرها م ی باشد که روی آنها گاو آهن تک خیش بصورت آفست بسته می شود

مراقبت های زراعی زعفران :

آبیاری زمین زعفران

در نقاط مختلف بسته به وضع آب و هوایی منطقه از اواسط مهرماه تا دهه اول آبان ماه آبیاری زعفران شروع م یگردد. با توجه به اینکه عمل آبیاری باعث تحریک

saffron-cultivation

آموزش کشت زعفران:آبیاری زمین های زعفران

گیاه شده و گیاه زعفران را از خواب بیدار می کند. آب اول باید خیلی با دقت و حساسیت خاصی انجام گیرد تا برداشت زعفران با اشکال مواجه نشود.

تمام نقاط زمین باید به طور کافی و یکنواخت آب بخورد تا گلهای یک قطعه با هم و همزمان بیرون بیایند. آب اول باید زمانی انجام شود که اول گلها و بعد برگهای زعفران ظاهر شوند.

اگر آب اول زودتر انجام گیرد، قبل از گلها برگها ظاهر شده و برداشت گلها با مشکل مواجه م یشود و اگر از موعد مقرر دیرتر انجام شود، ممکن است سرما باعث از بین رفتن گلها شود.

پس از آبیاری 15 تا 20  روز طول می کشد تا گلها ظاهر شوند.با توجه به اینکه دوره گلدهی زعفران 15 تا 20 روز طول می کشد پس از اتمام گلدهی آب دوم را به زعفران می دهند که به زائیج آب معروف است.

آب سوم زعفران پس از وجین و پخش کودهای شیمیایی به زمین داده م یشود که به آب وجین معروف است. آب آخر زعفران به زردآب یا مرگ آب معروف است که این آب باید با دقت و حساسیت خاصی انجام گیرد، زیرا در درشت شدن پیازهابسیار مؤثر است.

 

 سله شکنی زعفران :

پس از آبیاری اول به محض گاو رو شدن زمین سطح مزرعه را باید سله شکنی نمود، به نحوی که پیازها صدمه نبینند. بهترین وسیله سله شکنی کج بیل و چهار شاخ م یباشد. سله شکنی باعث م یشود که گلها به آسانی از خاک بیرون آمده و کود حیوانی با خاک مخلوط گردد. از طرفی چنانچه خار و خاشاکی در سطح زمین باشد همراه سله شکنی به زیر خاک رفته و مزاحم برداشت نمی شود.

آموزش کاشت پیاز زعفران

سله شکنی زعفران

سله شکنی باعث می شود که رطوبت زمین حفظ گردد و تهویه خاک به راحتی انجام گیرد.

وجین و دفع علفهای هرز زعفران چگونه است؟

علفهای هرز از طریق رقابت با گیاه زعفران از نظر آب و مواد غذایی و نور خورشید سبب کاهش محصول م یشود. وجین علفهای هرز در هر موقع که علفهای هرز شروع به رشد کنند، ضروری است . معمولاً بعد از آب اول تعدادی از علفهای هرز شروع به رشد می نمایند که بعد از گاو رو شدن زمین با عمل سله شکنی به راحتی از بین می روند.

 

در مزارع زعفران بعد از آب دوم بهترین زمان مبارزه با علفهای هرز به شمار م یرود که در این زمان ممکن است برای از بین بردن علفهای هرز، زمین را با چهار شاخ کلش داده و یا با استفاده از کج بیل و بیلچه علفهای بین ردیفها را از بین م یبرند.

بهترین راه مبارزه با علفهای هرز روشهای مکانیکی است ولی چنانچه امکان آن وجود نداشته باشد، آخرین روش استفاده از سموم شیمیایی م یباشد. برای از بین بردن علفهای هرز کشیده برگ از سموم گالانت سوپر و گالانت معمولی استفاده میگردد.   مقدار مصرف گالانت سوپر 5/ تا 7/  لیتر در هکتار و گالانت معمولی 1/5 تا 2 لیتر در هکتار می باشد.

تغذیه گیاه زعفران:

همانگونه که قبلاً اشاره شد، هنگام آماده سازی زمین کود فسفاته و پتاسه را همراه 40-80 تن کود حیوانی به زمین اضافه و همراه شخم عمیق با خاک مخلوط می نمایند تا کودهای فسفاته و پتاسه در دسترس ریشه گیاه قرار گیرد زیرا این کودها در خاک تحرک کمی داشته و اگر به صورت سطحی پخش شوند، اثر کمی دارند.

 

فسفر برای کلیه اعمال حیاتی گیاه از جمله رشد و توسعه ریشه ها (تقسیم سلولی) لازم و ضروری است. فسفر در گیاه متحرک بوده و در ساختمان اسیدهای آمینه و تکمیل ذخایر بنه های زعفران دخالت دارد.

پتاس نیز برای تولید هیدراتهای کربن با گلوسیدها، همچنین جهت تحویل این مواد و تجمع آنها در بعضی از اعضای ذخیره ای گیاه لازم م یباشد.پتاس در افزایش مقاومت گیاهان در مقابل بیماریها، سرما زدگی و سایر شرایط سخت محیطی مؤثر است. کمبود پتاس موجب کوتاه شدن بوت هها و کوچک ماندن پیازها می شود و به صورت پیدایش رنگ زرد که به تدریج به قهوه ای تبدیل شده است، مشخص میشود.

کود ازته به علت اینکه در آب سریعاً قابل حل می باشد، باید هر ساله در سطح خاک پاشیده شود. مقدار مصرف کود ازته 100 کیلوگرم کود اوره می باشد که می بایست در دو تا سه مرحله به گیاه داد.

یک سوم تا یک دوم قبل از آب اول و یک دوم یا دو سوم دیگر کود را پس از خاتمه یخبندان های زمستانه به زمین زعفران می دهند. کود حیوانی پوسیده را نیز به مقدار 15 تن قبل از آب اول به زمین می دهند تا همراه سله شکنی با خاک کاملاً مخلوط شود. با توجه به اینکه در بهمن و اسفند ماه زعفران فاقد ریشه می باشد، کل تغذیه گیاه وابسته به برگ است که می توان با کود های مایع عمل محلو لپاشی را انجام داد. عمل محلول پاشی در مناطق گرمسیری، نیمه بهمن و در مناطق سردسیری نیمه اسفند انجام می شود. طبق تحقیقات انجام شده محلول پاشی با کودهای مایع 33 درصد افزایش محصول را در پی داشته است.

آموزش کاشت زعفران

عمر زمین زعفران:

پیازهای زعفران که در مزرعه کشت شدند به مدت 8 تا 9 سال در زمین می ماندو همه ساله گل م یدهند. عمر مفید زعفران زار به مراقبتهای زراعی و تراکم کشت بستگی دارد. هر چقدر تراکم پیازها زیادتر، عمر زعفران زار کوتاهتر خواهد بود. بطوری که در تراکم های بالا عمر زعفران زار به 4 سال هم می رسد.

پس از کشت پیاز در زمین، پیازهای جدیدی تولید می گردد. با گذشت زمان علاوه بر اینکه پیازها به سطح زمین نزدیک می شوند، تراکم پیازها اضافه شده و این تراکم باعث نقصان مواد غذایی، پوک شدن برخی از پیازها و کوچک شدن پیازها شده و تولید محصول به قدری کم می شود که کشاورزان مجاب به کندن پیازها و انتقال به زمین جدیدی می شوند.

برداشت گل زعفران:

پس از آبیاری اول به فاصله2 یا 3 هفته ،بسته به درجه حرارت هوا گلهای زیبای زعفران ظاهر می گردند.دوره گل دهی زعفران حدود 10 تا 15 روز می باشد. تعداد گلها در روزهای اول و آخر دوره کم است . هر پیاز بسته به درشتی و ریزی و قدرت و ضعف خاک ممکن است یک تا سه جوانه تولید کند.عمر متوسط گل زعفران در صورتی که چیده نشود حدود 4 روز است.

چیدن گل زعفران

برداشت زعفران فقط با دست انجام می گیرد. بهترین موقع برداشت گل به منظور مرغوبیت و عطر و رنگ زعفران صبح زود و به صورت غنچه است. معمولاً چیدن گلها از سحر شروع شده و تا ساعت 9 صبح ادامه خواهد یافت. اگر گلها به صورت غنچه چیده شوند، ماندگاری بیشتری دارند. حمل و نقل آنها آسان تر است.

برای جمع آوری غنچه ها و گلها بهتر است از سبدهای منفذ دار استفاده شود و سعی شود که گلها زیاد روی هم انباشته نشوند. جهت حمل گلها از مزرعه به منزل نیز بهتر است از کارتن استفاده شود تا در هنگام حمل و نقل به گلها فشاری وارد نگردد.

پاک کردن گل زعفران

برای پاک کردن گل زعفران یا همان  باز کردن گلها و غنچه ها باید کارگران دستهای خود را با آب و صابون شستشو دهند. ضمن اینکه محل فرآوری باید کاملاً بهداشتی باشد.

نحوه باز کردن غنچه های برداشت شده به این ترتیب م یباشد که گلها و غنچه ها را با ناخن شکافته و میله سفید رنگی را به همراه سه کلاله قرمز رنگش از درون لوله گل بیرون م یکشند. معمولاً گلها و غنچه های جمع آوری شده را حداکثر به مدت 20 ساعت پس از برداشت گل، جداسازی نمائید.

جداسازی ممکن است به صورت زعفران سرگل ، سر قلم ، ، پوشال زعفران  و یا کلاله و خامه با هم باشد. اگر برداشت به صورت کلاله و خامه با هم باشد، به آن زعفران دسته گویند که پس از جدا کردن آنها را در یک جهت روی هم می چینند بطوریکه خامه ها روی هم و کلاله ها نیز روی همدیگر قرار گیرند.

در روش پوشال سه کلاله قرمز رنگ بهم متصل هستند و تقریباً بیشتر زعفران به این روش جداسازیمی گردد زیرا در این روش تقلب کمتری صورت می گیرد.

جداسازی به روش سر گل یا سر قلم که در این شیوه کلاً کلاله های قرمز از خامه جدا می گردند. در حال حاضر با توجه به اینکه تنها کلاله های قرمز رنگ گل زعفران به نام زعفران واقعی اطلاق می شود،خامه رطوبت زیادی داردو در مرحله خشک کردن زعفران دیر تر رطوبت خود را از دست می دهد. از طرفی با توجه به اینکه در حال حاضر خشک کردن زعفران با استفاده از هیتر و الک ابریشمی صورت م یگیرد، روش سر گل و پوشال بهترین روش برای پاک کردن زعفران می باشد .

 

خشک کردن زعفران

پس از دسته بندی و یا جداسازی کلاله ها (پوشال و سرگل) باید در اولین فرصت زعفران را خشک نمود. در روش سنتی زعفران را معمولاً روی کاغذ، پارچه نازک گذاشته و یا اینکه داخل سبد و یا صافی می گذارند و روی آن را معمولاً با پارچه نازک می پوشانند و در محل سایه قرار می دهند و یا هر از گاهی در مقابل آفتاب قرار می دهند و گاهی هم ممکن است نزدیک حرارت قرار می دهند تا سریعتر خشک گردد. در این روش هر چند روزی یک بار زعفران را زیر و رو م یکنند تا

بطور یکنواخت خشک گردد تا کپک نزند. در این روش برای خشک کردن زعفران 5 تا 7روز لازم است

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

راهکارهای افزایش تولید زعفران

راهکارهای افزایش تولید زعفران زعفران، به دلیل شرایط کشت و از همه مهم‌تر برداشت و بهره‌وری بسیار سخت ...
zarboom
15 شهریور 1401

آموزش کاشت زعفران به روش حرفه‌ای‌ها

 دستگاه نیمه اتوماتیک کاشت زعفران همان‌طور که همه‌ی ما می‌دانیم حرفه‌ای‌گری یکی از عناصر اصلی موفقیت در هر ...
زربوم
29 تیر 1399

آبیاری زعفران به چه صورت هست

آبیاری زعفران: مرحله اول آبیاری اول (بسارآب) مزرعه از اهمیت بالایی برخوردار است، به نحوی که با عدم ...
zarboom
04 مرداد 1401
فیلدهای قابل نمایش را انتخاب کنید. بقیه فیلد ها مخفی خواهند شد
  • تصویر
  • کد محصول
  • نمره
  • قیمت
  • موجود
  • دسترسی
  • توضیح
  • عرض
  • اندازه
  • ویژگی ها
  • فیلد دلخواه
مقایسه